Ekscentryczność grafu
Pomocy:

Hej, czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć w jaki sposób to się wyznacza? Znalazłam wiele
definicji, ale one mi za wiele nie objaśniają.
Rysunek nie jest super, ale taki poglądowy

Wierzchołki są etykietowane i poniżej podam ich wartości w takiej kolejności jak one są
1 7
3 5
0 9
4 6
2 8
I mam podane ekscentryczności do każdego wierzchołka
ex(0)=3
ex(1)=3
ex(2)=3
ex(3)=2
ex(4)=2
ex(5)=3
ex(6)=2
ex(7)=7
ex(8)=3
ex(9)=3
Może mi ktoś wyjaśnić skąd to wszystko się bierze? Samej definicji nie rozumiem, a przykład
niestety nie pomaga.
Pytający:

Ekscentrycznością wierzchołka v nazywamy największą długość najkrótszej ścieżki wychodzącej z
wierzchołka v.
Łopatologiczniej: jeśli jesteś w wierzchołku v i masz tyle paliwa, żeby przejechać drogę
długości równej ekscentryczności tego wierzchołka v, to na pewno jesteś w stanie na tym
paliwie dojechać do któregokolwiek wierzchołka zechcesz. Pewnie wciąż niewiele to mówi, więc
przykład przerysowany stąd:
http://math.uni.lodz.pl/~bartkiew/tgis/tgis_11.pdf
Odległości (najkrótsze ścieżki, zwroty strzałek nieistotne − graf nieskierowany):
dist(a,b)=2+1=3 // a→e→b
dist(a,c)=2+1=3 // a→e→c
dist(a,d)=2+1+1=4 // a→e→c→d
dist(a,e)=2 // a→e
dist(b,c)=1+1=2 // b→e→c
dist(b,d)=1+1+1=3 // b→e→c→d
dist(b,e)=1 // b→e
dist(c,d)=1 // c→d
dist(c,e)=1 // c→e
dist(d,e)=1+1=2 // d→c→e
I teraz ekscentryczności:
ex(a)=max{dist(a,b),dist(a,c),dist(a,d),dist(a,e)}=4
ex(b)=max{dist(a,b),dist(b,c),dist(b,d),dist(b,e)}=3
ex(c)=max{dist(a,c),dist(b,c),dist(c,d),dist(c,e)}=3
ex(d)=max{dist(a,d),dist(b,d),dist(c,d),dist(d,e)}=4
ex(e)=max{dist(a,e),dist(b,e),dist(c,e),dist(d,e)}=2