Równanie rekurencyjne
Maciek: Niech ∑ = {a, b, c} i niech sn oznacza liczbę słów długości n, które nie mają kolejnych
liter a. Podaj wzór rekurencyjny.
s0 = 1
s1 = 3
s2 = 8
s3 = 22
s4 = 60
Jeśli na końcu znajduje się a, wówczas mogę stworzyć 2 wyrazy kończące się na b lub c.
Jeśli na końcu znajduje się b lub c, wówczas mogę stworzyć 3 wyrazy kończące się dowolną
literą.
Prosiłbym o wyjaśnienie jak to rozpisać rekurencyjnie.
6 lis 12:05
jc:
sn = xn + yn (z literą a na końcu, bez litery a na końcu)
xn+1 = yn
yn+1 = 2(xn + yn)
stąd
sn = yn−1 + yn, podstawiłem
yn+1 = 2(yn−1 + yn), podstawiłem
yn = 2(yn−2 + yn−1), zamieniłem n na n−1
dodajemy stronami 2 ostatnie równania
sn+1 = 2(sn−1 + sn),
co wraz z warunkami s0=1, s1 = 3 definiuje ciąg sn.
6 lis 12:21