Przekątne w graniastosłupach
Kasia S: Mam problem z zadaniem z geometrii. Jest takie zadanie: Podstawą graniastosłupa prostego jest
trapez prostokątny, którego kąt ostry ma miarę 45 stopni. Dwie prostopadłe ściany boczne są
przystającymi kwadratami. Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość 2
√3 Oblicz sumę
długości wszystkichkrawędzi tego graniastosłupa.
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie i proszę o pomoc
Dziękuje
Eta:

Taki graniastosłup składa się z sześcianu o krawędzi a
i doklejonego graniastosłupa o podstawie
trójkąta prostokątnego równoramiennego o przyprostokątnych długości a
krótsza przekątna graniastosłupa to przekątna sześcianu
d=a
√3 =2
√3 ⇒
a=2
Suma długości wszystkich krawędzi to:
Obwód podstawy ( trapezu) =(2a+2a+a
√2)*2
+ długość czterech wysokości 4h ,h=a
zatem s= 12a+2a
√2= 24+4
√2 [ j ]
======
Możesz też narysować siatkę tego graniastosłupa i zobaczysz
s= (4a+a
√2*2+4a =........