funkcje odwrotne
5-latek: Wyznaczyc funkcje odwrotna do danej funkcji (zbadac najpierw czy funkcja odwrotna w danym
przykladzie istnieje )
mam do zrobienia 10 przykladow
Oprocz nr 1 to wszystkie sa sklejane
| | 2x | |
1) f(x)= |
| f : (0,∞)→(0,2) |
| | 1+x | |
D
f= R\{−1}
Znam wykres tej funkcji i jest ona roznowartosciowa na tym przedziale i jest na
Czy trzeba wykazac roznowartosciowsc ?
6 lis 09:24
5-latek:

to
y(x+1)= 2x
yx+y=2x
yx−2x=−y
x(y−2)= −y
Zgadzaloby sie
6 lis 09:32
Jerzy:
Cześć

Ja bym tego nie robił.
6 lis 09:33
5-latek: Witaj

Teraz nr 2
f(x)= (x+4 dla x<0
(
√x+4 x≥0 f : R→R
Funkcja odwrotna do niej nie istnieje bo nie jest ona roznowartosciowa
f(−1)=3
f(5)=3
6 lis 09:38
Jerzy:
Zgadza się.
6 lis 09:40
5-latek: Nr 3
f(x)= ( x+1 x≤0
( √x+7 x>0 f :R→ (−∞,1> U(7,∞)
Df= x≥−7
Ta funkcja jest roznowartosciowa i na
Wobec tego istnieje funkcja do niej odwrotna
y=x+1 i x≤0 to y≤1
−x= 1−y to x= y−1 f1(x) = x−1
y= √x+7 i x>0 to y>0
y=√x+7 to y2= x+7 to −x= 7−y2 to x= y2−7 f1(x)= x2−7
Co mi program oszukuje wykresy wiec nie bede rysowal teraz
Muszse tylko rysowac dla x≥−7?
6 lis 10:02
Jerzy:
Upewnij się co do zapisu zbioru wartośi, bo już widać,że funkcja nie ma wartości np. dla x = 1
6 lis 10:07
Jerzy:
Poza tym, dlaczego twierdzisz,że Df = x ≥ −7 ?
6 lis 10:08
5-latek: Taki jest dokladnie zapis
Ale tez juz widze ze powinno byc chyba f : R→(−∞, 1>U(√7,∞)
Miala byc ksiazka poprawiona a jednak bledy sa i tak
6 lis 10:13
Jerzy:
Wtedy to ma sens i popraw dziedzinę.
6 lis 10:16
5-latek: Tak to jest jak sie stara liczyc w pamieci
6 lis 10:16
5-latek: Na razie dziekuje za pomoc
Za godzinke sie odezwe
6 lis 10:19
5-latek: nr 4
f(x)= (−x dla x≤0
(√x dla x>0 f : R→<0 ,∞)
y=−x i x≤0 to y≥0
y= √x i x>0 to y>0
wiec ta funkcja nie jest roznowartosciowa wiec nie ma funkcji odwrotnej
6 lis 11:22
5-latek: nr 5
f(x)= √−x dla x≤0
x2 dla x>0 f: R→<0, ∞)
nr 6
f(x)= ln(−x) x<0
√x x≥0
Nie maja funkcj odwrotnej gdyz nie sa roznowartosciowe
6 lis 11:30
Jerzy:
Tak, np.: f(−1) = f(1) = 1
6 lis 11:30
Jerzy:
Podobnie w 5)
6 lis 11:31
5-latek: nr 7
f(x)= x
3 x≤0
√x x>0 f : R→R
Istnieje funkcja odwrotna (mozna policzyc w pamieci

dla x≤0 f
−1(x)=
3√x
dla x>0 f
−1(x)= x
2
nr 8
=====
Tutaj bede mial problem
f(x)= {−
√−x x≤0
{ 2
√x x>0 f: R→R
Istnieje do niej funkcja odwrotna gdyz
y= −
√−x dla x≤0 y≤0
y= 2
√x dla x>0 y>0
Jak wyznaczyc funkcje odwrotna do y= −
√−x ?
do y= 2
√x wiem
6 lis 11:46
Jerzy:
y = −√−x ⇔ −y = √−x ⇔ −x = (−y)2 = y2 ⇔ x = −y2
6 lis 11:53
5-latek: i x≤0 dla tej czesci rysuje funkcje odwrotna
Dobrze dziekuje Ci
6 lis 11:56
5-latek:

nr 9
f(x)= {e
x+1 dla x<0
{x
2+1 dla x≥0 f; R→(0,
∞)
ta funkcja nie bedzie miala funkcji odwrotnej gdyz nie jest roznawartosciowa
Takze nie jest na gdyz zbior wartosci tej funkcji <1,
∞) jest podzbiorem (0,
∞)
6 lis 12:09
Jerzy:
Tak.
6 lis 12:13
5-latek: Nr 10 tak samo nie jest roznowartosciowa
Jerzy troche trudnosc mi sprawia bez wykresu okreslenie czy funkcja jest
roznwartosciowa czy nie
Bo takie tutaj jak te sklejane to najlepiej chyba wykresem ?
6 lis 12:30
Jerzy:
Tak, często szkic pomaga .
6 lis 12:37
5-latek: dzieki za pomoc jeszcze raz

na tym zakonczymy funkcje odwrotne .
Teraz zabieramy sie za momotonicznosc funkcji
6 lis 12:41
Jerzy:
Tylko się nie zamomotaj
6 lis 12:42
5-latek: Pewnie masz racje bo juz pierwsze definicje i wnioski i przyklad jakos intuicyjnie nie pasuja .
ale napiszse w osobnym poscie
6 lis 12:49