matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak na zdjęciu
Piotrek:
https://m.fotosik.pl/zdjecie/4419f85bc1444cef
Kto mi wytlumaczy jak to się przeksztalca w drugiej linijce
6 lis 02:08
Janek191:
1
3 x − 5
f(x) =
+
, x ≠ 0
x
2 x
W pierwszym ułamku mnożymy licznik i mianownik przez 2
1*2
3 x − 5
f(x) =
+
x*2
2 x
2
3 x − 5
f(x) =
+
− mamy wspólny mianownik , dodajemy ułamki
2 x
2 x
2 + 3 x − 5
3 x − 3
f(x) =
=
2 x
2 x
6 lis 06:51