Nierówności i równania logarytmiczne
Nick123: Cześć, mam dwa zadania, za które totalnie nie wiem jak się wziąć:
1) 2x=5
2) log15[log4(x2−5)]>0
*15 i 4 to podstawy logarytmów
I mam jeszcze pytanie odnośnie logarytmów i opuszczaniu podstaw przy równaniach/nierównościach.
Czy przed opuszczeniem trzeba napisać coś związanego/wynikającego z definicji, dlaczego można
opuścić itp.
Coś w stylu opuszczania podstaw przy potęgach w nierównościach(trzeba wspomnieć że funkcja jest
rosnąca/malejąca)
5 lis 23:33
the foxi: W przypadku nierówności musisz zmienić znak, gdy podstawa należy do przedziału (0;1), a gdy
jest większa od jedynki − nie zmieniamy.
Przykład:
log3(x−1)>log39
x−1>9
3>1
Ale tutaj zmieniamy, ponieważ 0,5∊(0;1)
log{0.5)(x2−1)<log0.510
x2−1>10
To właśnie wiąże się z tym, że f. logarytmiczna f(x)=logax jest malejąca dla a∊(0;1), a
rosnąca dla a>1.
5 lis 23:42
Janek191:
1) 2
x = 5
log
2 2
x = log
2 5
x*log
2 2 = log
2 5
x*1 = log
2 5
x = log
2 5
===========
2)
log
0,5[ log
4 (x
2 − 5)] > 0 Założenia: x
2 − 5 > 0 i log
4 (x
2 − 5) > 0
log
0,5 [ log
4 (x
2 − 5)] > 0 * log
0,5 0,5
log
0,5 [ log
4 ( x
2 − 5)] > log
0,5 0,5
0 = log
0,5 1
log
4 (x
2 − 5) < 1
log
4 (x
2 − 5) < log
4 4
x
2 − 5 < 4
x
2 < 9
( x + 3)*( x − 3) < 9
x ∊ ( − 3, 3) i sprawdzamy z dziedziną
Dokończ
6 lis 07:10