Janek191:
| 1 | | 3 logx | |
| + |
| = 3 ? |
| 2 − log x | | 1 − log x | |
Jeżeli tak, to :
Założenia
x > 0 i log x ≠ 2 i log x ≠ 1 czyli x > 0 i x ≠ 10 i x ≠ 100
Niech t = log x
Mamy
| 1 − t + 3 t*( 2 − t) | |
| = 3 |
| (2 − t)*(1 − t) | |
1 − t + 6 t − 3 t
2 = 3*( 2 − t)*(1 − t)
− 3 t
2 + 5 t + 1 = 3*( 2 − 3 t + t
2)
−3 t
2 + 5 t + 1 = 3 t
2 − 6 t + 6
6 t
2 − 11 t + 5 = 0
Δ = 121 − 4*6*5 = 1
| | 11 − 1 | | 5 | |
t = |
| = |
| lub t = 1 |
| | 12 | | 6 | |
| | 5 | |
log x = |
| lub log x = 1 − odpada |
| | 6 | |
x = 10
5/6
============