dowod macierze
lucjan: Dowod z macierzy:
Jesli A i B to macierze n x n ktore maja odwrotnosci (sa odwracalne) dowiedz ze
a) AB jest odwracalny i (AB)−1=B−1(A)−1
jakby ktos mogl pomoc mi jak sie za to zabrac, kolejny podpunkt juz postaram sie zrobic sam ale
tutaj
nie wiem jak to ruszyc
dziekuje z gory
5 lis 22:35
jc:
B−1A−1 AB = I, dlatego (AB)−1= B−1A−1.
5 lis 22:42
lucjan: moglbys rozwinac? nie rozumiem
6 lis 11:57
jc:
(B−1A−1)(AB) = ((B−1A−1)A)B = (B−1(A−1A))B
= (B−1 I)B = B−1 B = I
C − macierz nxn. Jeśli macierz D o wymiarach nxn, spełnia równość DC = I,
to mówimy, że D jest macierzą odwrotną do macierzy C.
Taka macierz, o ile istniej, jest jedyna; oznaczamy ją symbolem C−1.
Dlatego B−1A−1 = (AB)−1.
6 lis 12:30