Wyznacz równanie okręgu
rmx: Wyznacz równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty A i B
1)r=2√5,A(−3,−3),B(3,3)
Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie.
5 lis 22:29
Eta:

S(a,b) o: (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
|AS|
2=|BS|
2=r
2= 20
(−3−a)
2+(−3−b)
2=(3−a)
2+(3−b
2)=20
a
2+6a+9+b
2+6b+9= 9−6a+a
2+9−6b+b
2 ⇒ a=−b
to: (3−a)
2+(3+a)
2=20 ⇒ a
2=1 ⇒ a=1 lub a=−1 to b= −1 lub b=1
S(1,−1) lub
S(−1,1)
są dwa takie okręgi ( jak na rysunku)
o : (x−1)
2+(y+1)
2=20 lub
o : (x+1)
2+(y−1)
2=20
================ ==============
5 lis 23:21
rmx: Bardzo Dziękuje i Pozdrawiam.
5 lis 23:38
Eta:
Co tak
pozieleniało ?

Na zdrowie
5 lis 23:40