optymalizacja
janusz-matematyki: Suma długości wszystkich krawędzi podstawy i wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
wynosi 4. Oblicz długość krawędzi podstawy dla której objętość ostrosłupa jest największa.
Wyznacz tę objętość.
5 lis 22:11
janusz-matematyki: .
5 lis 23:24
Mila:

4a+H=4
H=4−4a
4−4a>0
a∊(0,1)
| | 1 | | 4 | |
V(a)= |
| *a2*(4−4a)= |
| *(a2−a3) |
| | 3 | | 3 | |
2a−3a
2=0
a*(2−3a)=0
2−3a=0
| | 2 | |
dla a= |
| pochodna zmienia znak z (+) na (−) , zatem |
| | 3 | |
| | 2 | |
V(a) ma maksimum dla a= |
| |
| | 3 | |
5 lis 23:33
janusz-matematyki: dzięki
5 lis 23:35