matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sf
bc:
Oblicz granicę ciągu: u
n
=
√
n(n−
√
n
2
−1)
u góry całość jest pod pierwiastkiem (
√
n
2
−1
)
5 lis 22:00
Mila:
Pod pierwiastkiem:
(n−
√
n
2
−1
)*(n+
√
n
2
−1
)
n*(n−
√
n
2
−1
)=n*
=
(n+
√
n
2
−1
)
n*(n
2
−n
2
+1)
n
=
=
(n+
√
n
2
−1
)
(n+
√
n
2
−1
)
n
lim
n→
∞
=
(n+
√
n
2
−1
)
n
1
=lim
n→
∞
=
(n*(1+
√
1−1/n
2
)
2
1
√
2
lim
n→
∞
u
n
=
=
√
2
2
5 lis 23:59
Mila:
Dobranoc
6 lis 00:00
bc:
Dobranoc i dzięki
6 lis 00:02