równania trygonometryczne
gabi: jak rozwiązać takie równania ? :
1)sin5x+sinx=0
2)cosx−cos(x+pi/3)=0
3)tgx=2sinx
5 lis 19:54
Janek191:
1) zastosuje wzór na sumę sinusów
5 lis 19:58
Adamm: wszędzie k∊C (całkowite)
1) sin5x=−sinx
sin5x=sin(−x)
5x=−x+2kπ lub 5x=π+x+2kπ
2) cosx=cos(x+π/3)
x=x+π/3+2kπ lub x=−x+π/3+2kπ
3) cosx≠0
sinx=0 lub cosx=1/2
x=πk lub x=π/3+2kπ lub x=−π/3+2kπ
5 lis 20:00
Eta:
1/ sin(5x)= sin(−x)
...................
........................
3/ cosx≠0
sinx= sin(2x)
.................
5 lis 20:00
PW: Jeszcze 10
Nie znając wzoru na sumę sinusów można tak:
sin5x = −sinx,
skąd wobec nieparzystości funkcji sinus
sin5x=sin(−x)
i odpowiedzieć sobie na pytanie − kiedy sinα=sinβ?
5 lis 20:03
Eta:
5 lis 20:04
gabi: dziękuję wszystkim
5 lis 20:26