funkcje
Jacek: Jak wykazać, że funkcja h(x)=x4+3x3−3x−8 ma miejsce zerowe należące do przedziału (−3,−2)?
5 lis 19:49
Janek191:
f(−3) = ?
f(−2) = ?
5 lis 19:54
Jacek: f(−3)=1
f(−2)=−10
z tego widać, że funkcja przechodzi między tymi punktami przez zero, ale jak to poprawnie
zapisać?
5 lis 19:57
PW: Wielomian jest funkcją ciągłą. Powołać się na twierdzenie Darboux.
5 lis 20:00
Janek191:
5 lis 20:01
Jacek: Niestety nie ma niczego takiego w drugiej klasie liceum, niemniej jednak dziękuję za
odpowiedzi.
5 lis 20:05
Mariusz:
No to drugi pierwiastek będzie w przedziale (1,2)
Możesz też obliczyć pierwiastki wykorzystując wzory skróconego mnożenia
Po drodze przydatne będą wyróżnik trójmianu kwadratowego i wzory Vieta
5 lis 20:35
5-latek: Ale po co . polecenie jest wyraznie napisane
5 lis 20:45
5-latek:

y=x
4+3x
3−3x−8
czy wykres tej funkcji przechodzi przez 0?
5 lis 21:02