funkcje odwrotne
5-latek: f(x)= 1+log2(x+3)
funkcja odwrotna
−log2(x+3)= 1−y
log2(x+3)= y−1
x+3= 2y−1
x= 2y−1−3
f−1= 2x−1−3
Taka funkcja i tutaj poproszse o pomoc
f(x)= x3*|x|
czy tutaj nalezy rozpatrzec na przedzialac
1) x∊(−∞,0)
2) x∊<0,∞)?
Odpowiedz mama taka i nie bardzo to rozumiem
f−1= 4√|x|sgn(x)
5 lis 19:33
iteRacj@: funkcja signum "zwraca" znak zmiennej x
x = |x|sgn(x)
5 lis 19:49
iteRacj@: x3*|x| = x2*|x|*|x|*sgn(x) = |x|2* |x|2*sgn(x) = |x|4*sgn(x)
5 lis 19:52
5-latek: Zrobilbym tak
dla x≥0
f(x)= x4
x4=y
x= 4√y
f−1(x)= 4√x
dla x<0
y=−x4
x4= −y
x=−4√y
f−1(x)= −4√x
Tera prosilbym bym prostymi slowami
Dlaczego wpakowali pod pierwiastek wartosc bezwzglena z x ?
5 lis 19:54
iteRacj@: żeby nie rozbijać na przedziały
5 lis 19:57
iteRacj@: a to co uzyskujesz w przedziałach, dodając albo nie minus przed 4√x zastąpiło signum x
5 lis 19:59
5-latek: iteRacjo w zwiazku z Twiom zapisem nastepne moje pytanie
x3= x2*x = |x2|*x
Dlaczego zapisals x2*|x|?
Prosze wybaczyc ze dopytuje ale chce to zrozumiec
5 lis 20:00
5-latek: I moje rozwiazanie tez jest prawidlowe ?
5 lis 20:05
iteRacj@: poprawię kolejność w mnożeniu i będzie jasne
f(x) = x3*|x| = x2*x*|x|
korzystam ze wzoru x = |x|sgn(x)
f(x) = x2*|x|*sgn(x)*|x| = x2*|x|2*sgn(x)
korzystam ze wzoru x2 = |x|2
f(x) = |x|2*|x|2*sgn(x) = |x|4*sgn(x)
5 lis 20:07
5-latek: I juz nie bede krzyczal
Ciemnośc widzę ciemność
Stala się jasność

dziekuje
5 lis 20:10
iteRacj@: funkcja signum jest pełna wdzięku, więc w czasie wolnym spróbuj narysować jeszcze np. sgn(x2)
albo sgn(x2−2), sgn(−x)
5 lis 20:17
Adamm: funkcja signum jest nudna jak flaki z olejem
5 lis 20:18
iteRacj@: moja akcja promocyjna "signum dla każdego" właśnie upadła...
5 lis 20:22
5-latek: Dobrze
5 lis 20:23
iteRacj@: dobrze że upadła?
5 lis 20:24
5-latek: Nie placz
IteRacjo łamiesz mi

Dobrze Narysuje sobie .
5 lis 20:27
5-latek: I do tego jeszcze ta funkcja nie ma funkcji odwrotnej

Jak ja to powiem jutro Pani przedszkolance ?
5 lis 20:48