Dowodzenie
Marcin: Potrzebuję pomocy przy tych dwóch zadaniach, kompletnie nie wiem od czego zacząć

1.
Wykaż, że liczba 6
400 − 17 * 6
200 + 16 jest podzielna przez 100.
2.
Wykaż, że liczba 4
202 + 2 * 4
101 * 6
101 + 6
202 jest podzielna przez 100.
Z góry dziękuję za pomoc
5 lis 18:32
Eta:
1/ L=(6200−1)(6200−16)=(6100−1)(6100+1)(6100+4)(6100−4)
6100 kończy się 6
6100−1 kończy się 5
6100+4 kończy się 10
6100−4 kończy się 2
to iloczyn tych liczb kończy się 5*10*2 =100
zatem taka liczba jest podzielna przez 100
5 lis 18:49
Eta:
2/ L= (4101+6101)2
6101 −− kończy się 6
4101 −−kończy się 4
to liczba 4101+6101 kończy się 10
więc L −− kończy się 100
5 lis 18:53