rownanie
Matol: Witam
Jakbyście rozwiązali takie zadanie ? Myślę, że trzeba jakoś sprytnie to przekształcić ale nie
mogę na nic wpaść od godziny, więc proszę o wskazówki.
Znajdź rozwiązania całkowite spełniające równanie:
x2+2x=y2+9
5 lis 18:13
3Silnia&6: x2 + 2x = y2 + 9
x2 + 2x + 1 = y2 + 10
(x+1)2 = y2 + 10
podstawiam x+1 = z
z2 = y2 + 10
z2 − y2 = 10
(z−y)(z+y) = 10
teraz rozpatrujesz mozliwosci
z − y = 10
z + y = 1
z − y = 2
z + y = 5
itd.
5 lis 18:18
jc: (x+1)2 − y2 = 10
(x+y+1)(x−y+1) = 10
Rozpatrz teraz 8 przypadków (10=1*10 = 2*5=5*10=10*1 oraz z minusami).
5 lis 18:18
Mariusz:
x2+2x+1=y2+10
(x+1)2−y2=10
(x+1−y)(x+1+y)=10
x+1−y=−1
x+1+y=−10
x+1−y=−2
x+1+y=−5
x+1−y=1
x+1+y=10
x+1−y=2
x+1+y=5
x+1−y=−10
x+1+y=−1
x+1−y=−5
x+1+y=−2
x+1−y=10
x+1+y=1
x+1−y=5
x+1+y=2
5 lis 18:20
Matol: No tak myk z jedynką jak mogłem tego nie zobaczyć −.− Dzięki
5 lis 18:27