Oblicz stosunek krótszego boku do dłuższego boku równoległoboku
Narker: Kąt ostry równoległoboku jest równy 60 stopni, a stosunek długości jego przekątnych jest równy
√3/7.
Oblicz stosunek krótszego boku do dłuższego boku.
5 lis 18:07
Eta:
| | e2 | | 3 | |
Z treści zadania |
| = |
| ⇒ 3f2=7e2 |
| | f2 | | 7 | |
z tw. cosinusów w ΔABC
e
2=a
2+b
2−ab
f
2=a
2+b
2+ab
3a
2+3b
2+3ab=7a
2+7b
2−7ab ⇒ 4a
2+4b
2−10ab=0 ⇒ 2a
2+2b
2−5ab=0
| | a | |
dzieląc przez b2≠0 oraz oznaczam |
| =x >0 |
| | b | |
otrzymujemy:
2x
2−5x+2=0 ⇒ x=2 v x= 1/2
===============
5 lis 19:38
5 lis 19:39