rozwiaz
Dobra: log(x+3) −log0,5 = 2log(x−2)
5 lis 18:01
Janek191:
x − 2 > 0 ⇒ x > 2
| | x +3 | |
log |
| = log (x − 2)2 |
| | 0,5 | |
2 x + 6 = x
2 −4 x + 4 itd.
5 lis 18:10
the foxi: Dziedzina: x+3>0 ⋀ x−2>0
x>−3 ⋀ x>2
x>2
2x+6=x
2−4x+4
x
2−6x−2=0
(x
2−6x+9)=11
(x−3)
2=11
...i dalej.
5 lis 18:14
Dobra: skąd sie wzieło 2x +6 ?
5 lis 18:58
Dobra: aa juz wiem
5 lis 18:58
Dobra: the foxi nie rozumiem skąd wzięło się x
2 =6x+9 =11
5 lis 19:02
Dobra: − *
5 lis 19:03
the foxi: x2−6x−2=0
x2−6x+9−11=0
x2−6x+9=11
Oczywiście mógłbyś rozwiązać to równanie deltą, ale według mnie "dobieranie" do wzoru
skróconego mnożenia jest szybsze.
5 lis 19:05