rozwiaz równanie
Dobra: rozwiaz równanie:
2
3x −2
2x+3 − 2
x+4 +128 =0
prosze o wyjasnienie
5 lis 17:58
Jerzy:
Podstawiasz: 2x = t i t > 0
5 lis 18:06
Dobra: to będzie t3−t2 +8 − t +16 +128 =0 ?
5 lis 19:16
3Silnia&6: 22x+3 = 22x * 23 =(2x)2 * 8 = 8t2
5 lis 19:19
5-latek: np 2x+4= 2x*24
5 lis 19:19
Janek191:
t3 − 8 t2 − 16 t + 128 = 0
5 lis 19:22
Janek191:
t = 4
Podziel przez (t − 4 ) itd.
5 lis 19:24
Dobra: mi wyszło , że t=2 v t=8
5 lis 19:34
Dobra: dobrze?
5 lis 19:34
5-latek: To wpisz do wolframa i sprawdz sobie
5 lis 19:40
Janek191:
t = 8 dobrze
t = 2 źle
5 lis 19:40
Janek191:
Wyszło t = 4 t = 8 i t = − 4 ( odpada, bo ma byc t > 0)
2x = 4 lub 2x = 8
x = 2 lub x = 3
=================
( t3 − 8 t2 − 16 t + 128) : ( t − 4) = t2 − 4 t − 32
5 lis 19:44