Oblicz pole tego przekroju i objętość ostrosłupa.
Mia: Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez przekątną
podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest trójkątem równoramiennym o ramionach długości 6cm oraz
kącie między ramionami 30stopni. Oblicz pole tego przekroju i objętość tego ostrosłupa.
5 lis 17:39
Janek191:

Z tw. kosinusów mamy
| | √3 | |
(2 x)2 = 62 + 62 − 2*62*cos 30o = 72 − 72* |
| |
| | 2 | |
4 x
2 = 72 − 36
√3 / : 4
x
2 =18 − 9
√3 ⇒ x = 3*
√2 − √3
więc
h
2 + x
2 = 6
2
h
2 = 36 − x
2 = 36 − 18 + 9
√3 = 18 + 9
√3 = 9*( 2 +
√3)
h = 3
√2 + √3
=============
więc
pole przekroju
P = 0,5*2 x* h = x*h = ( 3*
√ 2 − √3*3*
√ 2 + √3 = 9
objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | | 2 | |
V = |
| Pp*h = |
| 0,5* (2x)2*h = |
| x2*h |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 lis 18:06