Funkcja
Mariusz: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |x−4|+|2−x|=m ma dokładnie 2 różne
rozwiązania dodatnie.
5 lis 17:34
Mariusz: ?
5 lis 17:57
Kacper:
Graficznie proponuję
5 lis 18:33
Janek191:

I x − 4 I + I 2 − x I = m
1)
x < 2
4 − x + 2 − x = − 2 x + 6
2)
2 ≤ x ≤ 4
4 − x + x − 2 = 2
3)
x > 4
x − 4 + x − 2 = 2 x − 6
Dokończ
5 lis 18:38
Mariusz: Właśnie sam zrobiłem do tego momentu. Dalej nie wiem co z tym zrobić..
5 lis 18:41
Janek191:
Na osi OY odczytaj dla jakich y ( m ) proste y = m przecinają wykres
funkcji f(x) = I x − 4 I = I 2 − x I dwukrotnie i x musi być wtedy > 0.
5 lis 18:45
Mariusz: Nie wiem, chodzi o to, że m <2,6>?
5 lis 18:59
5-latek: m∊<2.6) bo dla m=6 masz dwa rozwiazanie ale nieujemne
5 lis 19:04
5-latek: Chociaz tutaj nasuwa sie takie pytanie
czy dla m=2 mamy dwa rozwiazania dodatnie czy jedno czy nieskonczenie wiele dodatnich
rozwiazan
? Nie wiem .
5 lis 19:09
Mariusz: okej, dzięki
5 lis 19:11
iteRacj@:
witaj 5−latku,
2 nie należy do zbioru rozwiązań.
dla m = 2 jest nieskończenie wiele rozwiązań, a to nie są dokładnie 2 różne rozwiązania
dodatnie.
5 lis 19:25
Janek191:
m ∊ ( 2, 6)
==========
5 lis 19:26
5-latek: Dobry wieczor
iteracj@ i
Janek191
Juz rozumiem
5 lis 19:35
Janek191:
Dobry wieczór
5 lis 19:36