Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Emilia: Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź dolnej podstawy i
wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta jest nachylona do podstaw pod kątem 60. Pole
otrzymanego przekroju jest równa 24. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
5 lis 17:28
Mila:

α=60
o
1)
a*e=48
2) W ΔDCC
1:
| | 1 | | a√3 | | 1 | |
h= |
| e ⇔ |
| = |
| e⇔e=a√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a*a
√3=48⇔a
2=16
√3⇔a=4
4√3
==================
3)
V=12*64√3=724√3
5 lis 21:44