pochodna
mat: Wyznacz taki parametr p aby funkcja f(x)=x3−px2+5x osiągała ekstremum dla x=5 Zbadaj czy jest
to minimum czy maksimum
5 lis 17:20
Jerzy:
f'(5) = 0
5 lis 17:31
Janek191:
f(x) = x*(x
2 − p x + 5)
y
min = f(5) = 125 − 250 + 25 = − 100
5 lis 17:31
mat: to w końcu p ma wyjść 10 czy 6
5 lis 17:56
mat: ref
5 lis 18:48
Janek191:
p = 10
Gdzie masz napisane,że p = 6 ?
5 lis 18:50
mat: Źle, podstawiłem. Mniejsza. a twojego rozwiązania z tym xw i tak nie rozumiem
5 lis 18:55
5-latek: wiesz chociaz co to jest xw ?
5 lis 19:01
Jerzy:
f'(x) = 3x2 − 2px + 5
f'(5) = 3*25 − 10p + 5
f'(5) = 0 ⇔ p = 8
Dla p =8 mamy ekstremum, ustal jakie.
5 lis 19:04
Jerzy:
@Janek .... minimum nawiasu nie oznacza minimum funkcji.
5 lis 19:05
Jerzy:
@mat ... jeśli funkcja osiąga eksyremum w punkcie, to pochodna zeruje siė w tym punkcie i
zmienia znak.
5 lis 19:08
mat: Wychodzi mi teraz ładnie dla funkcji 3x2−16x+5 ekstremum 5 i że jest to minimum
5 lis 19:13
Janek191:

Poprawa zadania.
f '(x) = 3 x
2 − 2p x + 5 = 0
3*5
2 − 2p*5 + 5 = 0
p = 8
====
spr.
f(x) = x
3 − 8 x
2 + 5 x
f '(x) = 3 x
2 − 16 x + 5 = 0
Δ = 256 − 60 = 196
√Δ = 14
| | 16 − 14 | |
x = |
| = U{1}[3} lub x = 5 |
| | 6 | |
f ''( x) = 6 x − 16
f ''(5) = 14 > 0 − f ma minimum lokalne dla x = 5.
5 lis 19:18
Janek191:
Przepraszam za zamieszanie.
5 lis 19:20
mat: Dzięki
5 lis 19:25