cos i sin
tymek: Uzasadnij, że równanie cosx + sinx + cos2x = 3 nie ma rozwiązań.
Czy ktoś pomógłby mi to rozwiązać?
5 lis 16:04
PW: Wszystkie składniki są ograniczone przez liczbę 1. Rozwiń to twórczo.
5 lis 16:05
tymek: No właśnie dlatego to ma rozwiązanie chyba
5 lis 16:07
PW: No nie ma.
a ≤ 1 i b≤1 i c≤1,
a więc
a+b+c ≤ 3.
Żeby
a+b+c = 3,
musiałoby być a=1 i b=1 i c = 1. Pokaż, że to niemożliwe.
5 lis 16:11
Mariusz:
Już samo przedstawienie sumy cos x+sin x
w postaci iloczynu by wystarczyło
Z drugiej strony aby to równanie było prawdziwe musielibyśmy mieć
Zarówno sin x=1 jak i cos x=1 a to przeczy jedynce trygonometrycznej cos2x+sin2x=1
5 lis 19:15