s
12312: pukt A=(1,5) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD jeden z bokow tego kwadratu zawiera sie w prostej
o rownaniu 2x−y=2 oblicz pole P kwadratu i promien R okregu opisanego na tym kwadracie
30 sty 14:13
Julek: 2x−y−2=0
l: y=2x−2
5≠0
więc punkt A nie należy do prostej. Za to wiemy,że to kwadrat, więc bokiem jest odległość
punktu A od prostej y=2x−2
| | |2−10−2| | |
dl;A = |
| = 2√5 = a
|
| | √5 | |
Pole to P = a
2
P=20
Podwojony promień okręgu opisanego na kwadracie to jego przekątna, więc
r =
√10
30 sty 14:39