matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dlugosc krzywej luku
Damian:
Oblicz dlugosc krzywej
√
4−x
2
. Wytlumaczy mi ktos krok po kroku jak to rozwiązać?
5 lis 15:53
Mariusz:
−x
f'(x)=
√
4−x
2
x
2
(f'(x))
2
=
4−x
2
4−x
2
+x
2
1+(f'(x))
2
=
4−x
2
4
1+(f'(x))
2
=
4−x
2
dx
F(x)+C=2∫
√
4−x
2
dx
∫
=
x
2
√
1−(
)
2
2
x
F(x)=arcsin(
)
2
F(b)−F(a) Jeśli nie masz danych krańców przedziału to policz sobie F(2)−F(−2)
5 lis 16:44
Mariusz:
... a zdaje się że zgubiłem tę dwójkę przed całką
5 lis 16:46
Adamm:
y
2
+x
2
=2
2
, y≥0 to półokrąg o promieniu 2, i środku w punkcie (0; 0) L=2π
5 lis 16:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick