Znajdz funkcję tworzącą
emi: Znajdz funkcję tworzącą ciągu:
an = n+1 n=0,1,....
5 lis 15:41
PW: Napisać zgodnie z definicją i zobaczyć, że jest to pochodna innego szeregu.
5 lis 15:46
Mariusz:
Pochodna szeregu geometrycznego
a poza tym można skorzystać z dwumianu Newtona
5 lis 19:53
Mariusz:
1+2x+3x2+4x3+...
1:1−2x+x2
1−2x+x2
2x−x2
2x−4x2+2x3
3x2−2x3
3x2−6x3+3x4
4x3−3x4
4x3−8x4+4x5
5x4−4x5
5 lis 20:02
emi: Zgodnie z definicją mam:
A(x) = ∑n=0∞ an xn = ∑n=0∞ (n+1)xn
gdzie tu jest pochodna?
5 lis 22:03
Mila:
| | 1 | |
∑(n=0∞)xn= |
| funkcja tworząca dla ciągu stałego {1,1,...} |
| | 1−x | |
| | x | |
(∑(n=0∞)xn+1)'=( |
| )'⇔ |
| | 1−x | |
a
n=n+1
5 lis 23:03
emi: Już widzę! Dziękuję.
6 lis 07:41
PW: emi, nie denerwuj mnie.
(n+1)xn,
a Ty pytasz „gdzie tu pochodna”.
6 lis 09:56