Wyznaczanie współrzędnej punktu
Tomek: Wyznacz a, wiedząc, że punkty A (0,−2), B (−2,2), C (0,a) należą do jednej prostej.
5 lis 15:30
Jerzy:
Na początek wyznacz równnwi tej prostej:
y = ax + b
−2 = a*0 + b
2 = −2a + b
oblicz: a i b
5 lis 15:36
Eta:

Punkty A i B pokrywają się ⇒a= −2
5 lis 15:48
Tomek: −2=b
2= −2a+ (−2)
b=−2
2= −2a −2
b=−2
4=−2a
b=2
a=−2
A więc punkt C (0,−2), dobrze myślę?
5 lis 15:49
Eta:
Dobrze ..... ale po co tyle obliczeń ?
Punkt przecięcia z osią OY to P(0,y) zatem to punkty A i C
więc a= −2
5 lis 15:50
5-latek:

Rownanie prostej AB
y= m(x−x
0)+y
0
wstawiam wspolrzdne punktu A np
y= −2(x−0)−2
y=−2x−2(rownanie prostej AB
Wstawiam do tego rownania wspolrzedne punktu C (zeby punkty byly wspoliniowe
a=−2*0−2
a=−2
Sprawdzenie (rysunek
5 lis 15:52
Eta:
Następny z "elaboratem"

Na maturze czy klasówce ... czas "droższy od pieniędzy"
Pozdrawiam "małolata"
5 lis 15:53
5-latek: Pozdrawiam
Eta 
A ja Tobie
5 lis 15:54