Wyznacz postać trygonometryczną liczby zespolonej
Julka: Hej, mam problem z tym przykładem. Bardzo proszę o pomoc
5 lis 15:28
Jerzy:
Najpierw urzeczywistnij mianownik.
5 lis 15:33
Julka: Wyszło mi coś takiego
5 lis 15:36
5-latek: Licznik zle
√3≠√3i
5 lis 15:42
Julka: Ok, głupi błąd. Poprawiam się
5 lis 15:47
5-latek: Mysle ze nalezaloby napisac to tak
| | (1+√3)+i(√3−1) | | 1+√3 | | i(√3−1) | |
= |
| = |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 lis 15:58
Julka: | | 1 | |
Racja. W każdym razie udało mi się wyznaczyć moduł = |
| , tylko teraz podczas wyznaczenia |
| | 2 | |
cos ϕ i isin ϕ wychodzą mi głupoty.
5 lis 16:05
5-latek: Raczej tak bo ta liczba lezy w 1 cwiartce
5 lis 16:11
Julka: W takim razie jak teraz wyznaczyć z nich kąt αo?
5 lis 16:20
5-latek: Poza tym nalezy zwracac uwage co sie piszse
y=
√3−1 a nie 1−3
√3
ja bym to zrobil inaczej
| | π | |
tgφ= 2−√3 to φ=15 o = |
| |
| | 12 | |
z= 0,5(cosπ/12+isinπ/12)
5 lis 16:27