Granice funkcji.
Harry: Obliczyć lub wykazać, że nie istnieje granica lim x⇒−∞ (√x2+6x+x)
5 lis 15:23
Harry: Nikt, nic?
5 lis 16:36
Kacper:
Rozszerz ułamek przez liczbę √x2+6x−x.
5 lis 16:42
Harry: Otrzymam mianownik który będzie zbiegał do 0.
5 lis 16:55
Janek191:
| | x2 + 6 x − x2 | | 6 x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | √x2 + 6 x − x | | √x2 + 6 x − x | |
| | −6 | |
= |
| → − 3, gdy x→ −∞. |
| | √1 − 6x + 1 | |
5 lis 17:10
Harry: Ale cwane, nie wpadłbym na to! Dziękuję
5 lis 17:14
Harry: Jednak chyba nie rozumiem.. skąd się wziął minus w tym ostatnim pierwiastku? nie powinien być
plus?
5 lis 17:20
Janek191:
− czy + nic nie zmieni
5 lis 17:23
Harry: Tzn nie rozumiem za bardzo tego przejścia przy ostatnim znaku =. Jeżeli przy 6 pojawia się
minus,
to czy w mianowniku nie powinno być 1−√1+6x ? Tak żeby się zgadzało
5 lis 17:27
Harry: Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
5 lis 17:48
Janek191:
Podzielono licznik i mianownik przez (− x)
5 lis 17:53
Harry: I tak znaki się nie zgadzają...
5 lis 17:58