płaszczyzna gaussa
Analiza: Jak zaznaczyć na płaszczyźnie Gaussa arg(iz4)=π
5 lis 14:39
PW: No a jak mając
z = |z|(cosφ+isinφ)
obliczamy z4?
5 lis 14:42
Analiza: ze wzoru moivre'a, ale nie wiem jak to się odnosi do arg
5 lis 14:49
PW: No matko, moduł podnosi się do potęgi czwartej (w tym zadaniu to nieistotne, bo nie pytają o
moduł), zaś argument mnoży się przez 4.
Jak będzie w tym przykładzie?
argz4 = ...
5 lis 14:53
Analiza: 4φ?
5 lis 14:55
Analiza: a co z tym "i"?
5 lis 14:56
Analiza: 4φi=π, co z tym dalej moge zrobić, żeby się pozbyć i?
5 lis 15:21
PW: Argument to kąt w zapisie z 14:42. W tym momencie nie mówimy ani o module liczby z (czyli
odległości od (0,0)) ani o jednostce urojonej "i". Interesuje nas tylko kąt, czyli argument.
Mamy narysować wszystkie liczby "z", dla których
4φ = π.
5 lis 15:25
PW: Uwaga. Rozwiązanie nie jest aż tak proste, to tylko jedna z możliwości.
5 lis 15:31
PW: Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem, że w zadaniu jest
Arg(iz4)
− wszystko do niczego.
5 lis 15:33
Analiza: zapisałam to jako argi+4argz=π i nie wiem co dalej
5 lis 15:34
5 lis 15:40
Analiza: jak obliczam wartości poszczególnych argumentów?
5 lis 15:44