proszę o rozwiązanie
Anna: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
(4 + x)
2 = 24 −2m
2 ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków
24 −2m
2 ≥ 0 ⇔ m
2 ≥ 12 ⇔ −2
√3 ≥ m ≥ 2
√3
czyli m ∊ ≤ −2
√3 ; 2
√3 ≥
czy to jest dobrze
zad 2
sporządź wykres funkcji g(p) = liczba rozwiązań równania
wykresem będzie hiperbola która jest w ćwiartce I i II
ale nie wiem czy to jest dobrze
5 lis 13:28
Jerzy:
1) Źle.
5 lis 13:32
jc:
24−2m2 > 16
m2 < 4
m ∊ (−2, 2)
5 lis 13:40
Anna: skąd liczba 16
5 lis 13:42
PW: Zadanie 1. Bez "=", bo gdy (4+x)2 = 0, to rozwiązanie jest tylko jedno.
Ładny początek, bo bez nieśmiertelnej delty, ale to nie koniec. Nie rozstrzygnęłaś, dla jakich
m te rozwiązania są przeciwnych znaków.
Przykład. m = 2√2, prawa strona jest równa 8 − mamy równanie
(4+x)2 = 8,
jego rozwiązania to x1=√8−4<0 oraz x2=−√8−4<0.
=========
Powinno być w Twoim początku m2≤12, ale rozumiem że to błąd pisarski − dalej jest dobrze.
5 lis 13:48
Anna: do zad 1
słusznie m2 ≤ 12 czyli m ∊ ≤ −2√3 ; 2√3 ≥
czy na tym można zakończyć rozumowanie
5 lis 14:12
Jerzy:
Nie można, bo to tylko gwarantuje dwa rozwiązania, ale niekonicznie przeciwnych znaków.
5 lis 14:16
jc: |x+4| to odległość x od −4. Liczby ujemne zawsze znajdziemy po lewej stronie,
ale dodatnie leżą dopiero w odległości 4, a 42=16.
5 lis 14:16
PW: Wcześniej już pisałem, że nie może być po prawej stronie 0, a więc
m2 < 12,
m ∊ (−2√3, 2√3).
Bezmyślnie powtórzyłem Twój zapis.
Przykład pokazuje, że nie można tu zakończyć, trzeba jeszcze obliczyć, dla jakich m rozwiązania
są przeciwnych znaków..
5 lis 14:18
sinus:

powyżej 16
czyli dla 24−2m
2>16 −−− są 2 rozwiązania przeciwnych znaków ( jak napisał
jc
zatem dla m∊(−2,2)
5 lis 14:41
Anna: (4 + x)2 = 0 ⇔ 16 + 8x +x2 = 0
dlaczego 24−2m2 >16 na jakiej podstawie przyrównujemy do liczby 16
5 lis 14:55
Jerzy:
Anna, najwyraźniej komentarz jc jest dla Ciebie za trudny, ale popatrz na rysunek
Ety, tam wszystko ładnie widać.
5 lis 14:57
Jerzy:
Ta zielona linia to prosta: y = 24 − 2m2
5 lis 15:02
Anna: dziękuję a jak zad 2
5 lis 15:10
Jerzy:
| | 4 | | 4 | |
|x| − 2 = |
| lub |x| = − |
| i teraz analizuj rozwiązania. |
| | p | | p | |
5 lis 15:12
PW: Albo "po szkolnemu". Mamy równanie
(4+x)
2 = (
√24−2m2)
2, m∊(−2
√3, 2
√3)
4+x = −
√24−2m2 lub x+4 =
√24−2m2
x = − 4 −
√24−2m2 lub x = −4 +
√24−2m2
Pierwsze z rozwiązań jest ujemne w sposób oczywisty, musimy więc zadbać, by drugie było
dodarnie
−4 +
√24−2m2 > 0, m∊(−2
√3, 2
√3)
√24−2m2 >4 m∊(−2
√3, 2
√3)
− i teraz widać, co
jc miał na myśli (ale Kolega
jc jest błyskotliwy i nie zawsze
widać od razu o czym mówi )
5 lis 15:13
PW: Przecinka brakuje przed "m∊" w trzecim wierszu od dołu.
5 lis 15:14
Anna: jeszcze raz dziękuję
5 lis 15:20
Eta:
Metoda graficzna też jest "po szkolnemu"

i .......... jest najprostszą metodą !
5 lis 15:28
PW: Tak

, ale czasem człowiek się "zatnie" i nie rozumie, warto mieć w zanadrzu inny
sposób.
5 lis 15:38
Anna: natomiast w zadaniu 2
wiem jak narysować I x I − 2 ale nie bardzo wiem jak przeanalizować liczbę rozwiązań
| | 4 | | 4 | |
dla I x I − 2 = |
| lub I x I − 2 = − |
| |
| | p | | p | |
5 lis 15:40
Jerzy:
| | 4 | |
Nie szkodzi , tak jak poprzednio , tylko teraz twoja prosta y = |
| |
| | p | |
5 lis 15:42
Jerzy:
| | 4 | | 4 | |
Łatwiej Ci będzie: |x| = |
| + 2 lub |x| = − |
| + 2 |
| | p | | p | |
5 lis 15:44
Jerzy:
5 lis 15:44
Eta:
| | −4 | |
Zielone proste : y= |
| , p≠0 |
| | p | |
| | 4 | |
0 rozwiązań dla − |
| <−2 ⇒.............. |
| | p | |
| | −4 | |
1 rozwiązanie dla |
| =−2 ⇒................ |
| | p | |
| | −4 | |
2 rozwiązania dla |
| >−2 ⇒ ............. |
| | p | |
5 lis 15:45
Anna:
po obliczeniu 0 rozwiązań dla p ∊( − ∞ ;2 )
1 rozwiązanie dla p =2
2 rozwiązanie dla p ∊ ( 2 + ∞ )
czy dobrze zrozumiałam
5 lis 16:01
Anna: jeszcze raz powracam do zadania
| | −4 | |
jeżeli y = |
| < −2 to po rozwiązaniu tej nierówności otrzymamy |
| | p | |
rozwiązanie takie jak w poście 5 lis 16:01
i według mnie nie jest zgodne z wykresem Eta 5 lis 15: 45
to po obliczeniu
| | 4 | |
0 rozwiązań dla |
| < −2 ⇔ p< − 2 ⇔ p ∊( − ∞ ;2 ) |
| | p | |
| | 4 | |
1 rozwiązanie dla |
| < −2 ⇔ p =2 |
| | p | |
| | 4 | |
2 rozwiązanie dla |
| < −2 ⇔ p > −2 ⇔ p ∊ ( 2 + ∞ ) |
| | p | |
i według mnie to to jest poprawna odpowiedź a nie z postu 5 list 16:01
bardzo proszę o odpowiedź
9 lis 08:22
Anna: bardzo przepraszam ale nie wiem kto wpisał posty 9 lis 09:52 09:42
to są nie moje wpisy i nie wiem jak tak mógł ktoś za mnie napisać
jeszcze raz proszę aby nikt tak nie pisał pod moim adresem
9 lis 10:44