Delta
Miśka: Mógłby mi ktoś powiedzieć ile wynosi delta w tym równaniu: −6x−2x
2−13=0 ? Liczę i wychodzi mi
−68, ale potem staję w miejscu, ponieważ nie da się wyciągnąć pierwiastka drugiego st. z
liczby ujemnej...
Będę wdzięczna za pomoc
5 lis 12:12
Jerzy:
Δ = (−6)2 −4*(−2)*(−13) = 36 − 104 = − 68 <0
5 lis 12:14
Jerzy:
I w zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieje √−68
5 lis 12:15
Miśka: Czyli jeśli miałam znaleźć x macierzy, to taka macierz nie istnieje, tak?
5 lis 12:18
Miśka: Bardzo proszę o odpowiedź
5 lis 12:30
PW: O jakiej u licha macierzy mówisz, Miśka?
5 lis 13:25
Miśka: Miałam podaną macierz z x do wyliczenia, stąd mi wyszło równanie, które podałam. Z niego
powinnam obliczyć deltę, x1, x2.
5 lis 14:53
PW: Nie wierzę. W macierzy cokolwiek wpiszesz jako którykolwiek wyraz, to nie powoduje powoduje
wadliwości jej istnienia. Mówiąc inaczej − w definicji macierzy nie ma żadnych zastrzeżeń co
do wartości jej elementów.
Nie mylisz czasem (to popularny błąd) macierzy z jej wyznacznikiem? Może podaj treść zadania
5 lis 14:59
Miśka: W poleceniu mam rozwiąż równanie i tyle. Rozwiązałam dwie macierze kwadratowe 2x2 i wszystko
wyszło ok. Teraz oczywiście det innym sposobem liczyłam niż przy dwóch poprzednich macierzach,
ale reszta powinna być taka sama...
5 lis 15:07
Miśka: Ok, źle napisałam, mam wyznacznik w poleceniu, ale sposób liczenia powinien być dobry...
5 lis 15:11
PW: No to wniosek powinien dotyczyć istnienia rozwiązań równania, a nie wadliwości macierzy.
5 lis 15:52
Miśka: Czyli źle rozwiązałam równanie? Sprawdzałam na dwa sposoby: wersją kolumnową i schematem
Laplace'a − oba wyszły tak samo...
5 lis 16:00
PW: Jak można odpowiedzieć na to pytanie, gdy nie znamy równania?
5 lis 16:04
Miśka: W1: X; 1; 2
W2: −1; 2; 1
W3: 4; 2X; −1
=0
Zapis, jako wyznacznik.
5 lis 16:17
Miśka: Policzył może ktoś ten przykład?
5 lis 23:21
Miśka: Mogę prosić o pomoc z tym przykładem?
18 lis 11:22