Wyznacz objętość graniastosłupa
Grażynka: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a, a przekątna ściany
bocznej tworzy z drugą ścianą boczną kąt alfa. Wyznacz objętość tego graniastosłupa.
5 lis 11:22
sinus:
| | h | | a√3 | |
w trójkącie prostokątnym ABS : d= |
| ⇒d= |
| |
| | sinα | | 2sinα | |
w ΔABC H=
√d2−a2=...........
V= P
p*H=.................
dokończ obliczenia i podaj założenie,że α∊(0,60
o)
5 lis 13:27
Jerzy:

.... moje też dobre
5 lis 13:28
sinus:

?
5 lis 13:43