Funkcje
szczupla98: Funkcja f(x) = m(m−3)x + 8m − 3 przyjmuje wartości dodatnie tylko dla x>4. Oblicz m.
5 lis 10:38
Jerzy:
m(m − 3) > 0
f(4) = 0
5 lis 10:46
szczupla98: Nie rozumiem. Jak dalej?
5 lis 10:53
PW: Nie rozumiesz jak dalej, czy nie rozumiesz skąd Jerzy wziął te dwa warunki?
5 lis 10:55
szczupla98: Nie rozumiem skąd to się wzięło, a co za tym idzie − nie wiem co dalej.
5 lis 10:59
PW: Dziwne rozumowanie. Jeżeli nie wiesz, skąd się to wzięło, to dalej tylko usiąść i płakać.
To jest funkcja liniowa f(x) = ax + b.
Narysuj wykres funkcji liniowej, która osiąga wartości dodatnie tylko dla x>4.
Pomyśl jaki musi być współczynnik a i gdzie wykres przecina oś OX.
5 lis 11:07
szczupla98: Miejsce zerowe x=4
0 = m(m−3)*4 +8m−3
4m(m−3)+8m−3=0
4m² −12m+8m−3=0
O to chodziło?
5 lis 11:28
Jerzy:
Tak , tylko dokończ to równanie.
5 lis 11:30
szczupla98: 4m² −12m+8m−3=0
4m²−4m−3=0 I:4
m²−m−3/4=0
Δ=1−4*(−3/4)=4
Pierwiastek z Δ = 2
m1= 1+2/2=3/2
m2= 1−2/2=−1/2
5 lis 11:38
Jerzy:
Teraz pierwszy warunek.
5 lis 11:45
szczupla98: Jaki warunek?
5 lis 11:58
Jerzy:
Pierwszy,który podałem.
5 lis 11:59
szczupla98: I co trzeba z nim zrobić?
5 lis 12:01
Jerzy:
Rozwiązać , czyli ustalić jakie m go spełniają
5 lis 12:02
szczupla98: Nie potrafię tego zrobić.
5 lis 12:45
Jerzy:

Z lewej strony masz trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej, czyli juz widać miejsca
zerowe: m = 0 lub m = 3
Podaję ci wykres tego trójmianu i ustal kiedy on przyjmuje wartości dodatnie ?
5 lis 12:48
szczupla98: Dla x należącego do przedziału od minus nieskończoności do 0 oraz od 3 do plus nieskończoności.
5 lis 14:27
Jerzy:
Brawo ... teraz połącz te dwa warunki ( część wspólna )
5 lis 14:29
szczupla98: Jaka część wspólna? Nie zauważam tu takiej.
5 lis 14:42
PW: Jerzy, trzymaj się.
szczupła98, już wiesz dlaczego nauczyciele po pewnym czasie muszą iść na urlop na
poratowanie zdrowia (psychicznego).
5 lis 14:44
Eta:

Witam
Panów
5 lis 14:50
Jerzy:
Spróbuję PW
Poszukaj takie wartości parametru m , które spełniaja obydwa warunki.
5 lis 14:51
Jerzy:
Sie ma
sinus
5 lis 14:51
Eta:
5 lis 14:52
szczupla98: Czyli większe od 3/2?
5 lis 14:56
Jerzy:
[ m = −1/2 lub m = 3/2 m ] i m ∊ (0;3) , czyli : m = ?
5 lis 15:00
szczupla98: Trzeba odrzucić to miejsce zerowe −1/2?
5 lis 15:02
Jerzy:
Czyli m = ?
5 lis 15:03
szczupla98: Od 0 do 3 z wyłączeniem 3/2.
5 lis 15:07
Jerzy:
| | 3 | |
Nie mam siły .... m = |
| |
| | 2 | |
5 lis 15:14
szczupla98: Czemu tak?
5 lis 15:15