Oblicz długość krawędzi podstawy i cosinusy kątów.
Grażynka: Podstawą graniastosłupa prostego o objętości równej 12 jest romb o kącie ostrym 60. Wysokość
tego graniastosłupa jest równa dłuższej przekątnej jego podstawy. Oblicz długość krawędzi
podstawy. Oblicz cosinusy kątów między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych.
5 lis 10:06
Eta:

Taki romb składa się z dwóch trójkątów równobocznych o boku a
to |BD|=e=a i |AC|=f=a
√3
| | a2√3 | |
P(rombu)= |
| i H=f=a√3 |
| | 2 | |
V=12 ⇒3a
3=24 ⇒
a=2 to
f2=12 i e2=4
Z tw. Pitagorasa W ΔADD
1
d
2=a
2+f
2=........................
Z twierdzenia cosinusów w trójkątach
ACD
1 i BDC
1
| | d2+d2−f2 | | d2+d2−e2 | |
cosγ= |
| cosβ= |
| |
| | 2d*d | | 2d*d | |
| | f2 | | e2 | |
cosγ= 1− |
| =... cosβ=1− |
| =...... |
| | 2d2 | | 2d2 | |
teraz już sama dokończ obliczenia .............
5 lis 15:26
Eta:
A
Grażynka nawrzucała zadań i poszła......na ....
Wieczorem zajrzy by przepisać gotowce
5 lis 15:30