Rachunek Prawdopodobieństwa - zadanie z przedziałami
Klain: W wagonie kolejowym jest 8 przedziałów. Każdy przedział może pomieścić 8 pasażerów. Ośmioro
pasażerów zajmuje miejsca losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze:
a) dokładnie jeden przedział będzie pusty,
b) dokładnie dwa przedziały będą puste?
Bardzo proszę o pomoc z takim oto zadaniem. Kompletnie nie wiem jak do niego podejść.
5 lis 09:36
PW: a) Wybieramy przedział, który ma być pusty (można to zrobić na 8 sposobów). Wybieramy dwóch
| | 8.7 | |
pasażerów, którzy będą w tym samym przedziale. Można to zrobić na |
| =4.7 sposobów. |
| | 2 | |
Po każdym takim dwuetapowym wyborze mamy do dyspozycji 7 elementów (6 pojedynczych pasażerów i
2 przeznaczonych do przebywania razem|). Rozmieszczenia 7 elementów w 7 przedziałach można
dokonać na 7! sposobów.
Wszystkich możliwości jest zatem
|A| = 8
.4
.7
.7! = 4
.7
.8!.
Wszystkich zdarzeń elementarnych jest
|Ω| = 8
8.
5 lis 10:27
Klain: | | 8*7*6 | |
Czy b) można zrobić analogicznie tzn. (8 po 2)− wybór pustych przedziałów, potem |
| − |
| | 3 | |
wybór 3 pasażerów na 1 miejsce i pozostaje wymnożyć przez 7! ? Czy trzeba jeszcze rozpatrzeć
przypadki tzn. że 2 pasażerów w 1 wagonie, 2 w 2−gim wagonie, ... , 2 w 8 wagonie plus 3 w 1
wagonie?
5 lis 13:47
PW: Po wyborze 2 pustych wagonów mamy zadanie: 8 pasażerów podzielić na 6 niepustych podzbiorów, a
następnie te podzbiory umieszczać na różne sposoby w 6 przedziałach.
Umiesz policzyć, na ile sposobów można podzielić zbiór 8−elementowy na 6 niepustych podzbiorów?
5 lis 14:00
Klain: 68? Czy 6! * (... i tu nie wiem jeszcze co wstawić)
5 lis 14:07
Klain: w miejsce nawiasu: 8*6/3 ?
5 lis 14:08
PW: Nie uczysz się matematyki dyskretnej?
5 lis 14:09
Klain: Jestem na matematyce, nie informatyce. Dyskretna jest na tym drugim. Tak, wiem że mój rachunek
prawdopodobieństwa jest na niskim poziomie i właśnie próbuję to naprawić.
5 lis 14:11
PW: Przeczytaj o liczbach Stirlinga II rodzaju, matematyk też może to wiedzieć (jeśli mnie pamięć
nie myli, to wcale tego na studiach nie miałem).
5 lis 14:23
Klain: | ⎧ | 8 \ | |
| ⎩ | 6 / | = S(8,6) = 266
|
To znaczy, że |B|=(8 po 2) * 266 ?
5 lis 14:42
PW: Nie sprawdzam rachunków, ale jeszcze trzeba to wkładać do 6 przedziałów.
| | | |
Wybaczy Pan, Panie Kolego marudzenie, ale | czyta się "osiem nad 2", bo co by było, |
| | |
5 lis 14:49
Klain: Chciałbym podziękować za pomoc
5 lis 15:34
Mila:
b)
B− dokładnie dwa przedziały będą puste
| |
− wybór 2 przedziałów,które będą puste |
| |
| | | | | |
[ |
| + | ] wybór dwójki pasażerów umieszczonych (2x2)w dwóch |
| | 2! | | |
przedziałach
lub
trójki pasażerów umieszczonych w jednym wagonie
6! − liczba rozmieszczeń 6 "elementów " w 6 przedziałach
5 lis 22:29
Mila:
II sposób
| | | |
b) | * liczba suriekcji (f: {x1,x2,...x8}→{y1,y2,...y6} ) |
| | |
5 lis 22:39
Mila:
Klain
Liczby Stirlinga drugiego rodzaju dotyczą rozmieszczenia obiektów ( tu osób) rozróżnialnych
w kategoriach nierozróżnialnych,
więc Twój wynik należy pomnożyć przez 6! .
5 lis 22:46