matematykaszkolna.pl
Rachunek Prawdopodobieństwa - zadanie z przedziałami Klain: W wagonie kolejowym jest 8 przedziałów. Każdy przedział może pomieścić 8 pasażerów. Ośmioro pasażerów zajmuje miejsca losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze: a) dokładnie jeden przedział będzie pusty, b) dokładnie dwa przedziały będą puste? Bardzo proszę o pomoc z takim oto zadaniem. Kompletnie nie wiem jak do niego podejść.
5 lis 09:36
PW: a) Wybieramy przedział, który ma być pusty (można to zrobić na 8 sposobów). Wybieramy dwóch
 8.7 
pasażerów, którzy będą w tym samym przedziale. Można to zrobić na

=4.7 sposobów.
 2 
Po każdym takim dwuetapowym wyborze mamy do dyspozycji 7 elementów (6 pojedynczych pasażerów i 2 przeznaczonych do przebywania razem|). Rozmieszczenia 7 elementów w 7 przedziałach można dokonać na 7! sposobów. Wszystkich możliwości jest zatem |A| = 8.4.7.7! = 4.7.8!. Wszystkich zdarzeń elementarnych jest |Ω| = 88.
5 lis 10:27
Klain:
 8*7*6 
Czy b) można zrobić analogicznie tzn. (8 po 2)− wybór pustych przedziałów, potem

3 
wybór 3 pasażerów na 1 miejsce i pozostaje wymnożyć przez 7! ? Czy trzeba jeszcze rozpatrzeć przypadki tzn. że 2 pasażerów w 1 wagonie, 2 w 2−gim wagonie, ... , 2 w 8 wagonie plus 3 w 1 wagonie?
5 lis 13:47
PW: Po wyborze 2 pustych wagonów mamy zadanie: 8 pasażerów podzielić na 6 niepustych podzbiorów, a następnie te podzbiory umieszczać na różne sposoby w 6 przedziałach. Umiesz policzyć, na ile sposobów można podzielić zbiór 8−elementowy na 6 niepustych podzbiorów?
5 lis 14:00
Klain: 68? Czy 6! * (... i tu nie wiem jeszcze co wstawić)
5 lis 14:07
Klain: w miejsce nawiasu: 8*6/3 ?
5 lis 14:08
PW: Nie uczysz się matematyki dyskretnej?
5 lis 14:09
Klain: Jestem na matematyce, nie informatyce. Dyskretna jest na tym drugim. Tak, wiem że mój rachunek prawdopodobieństwa jest na niskim poziomie i właśnie próbuję to naprawić.
5 lis 14:11
PW: Przeczytaj o liczbach Stirlinga II rodzaju, matematyk też może to wiedzieć (jeśli mnie pamięć nie myli, to wcale tego na studiach nie miałem).
5 lis 14:23
Klain:
8 \ 
6 / = S(8,6) = 266
To znaczy, że |B|=(8 po 2) * 266 ?
5 lis 14:42
PW: Nie sprawdzam rachunków, ale jeszcze trzeba to wkładać do 6 przedziałów.

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

Wybaczy Pan, Panie Kolego marudzenie, ale
czyta się "osiem nad 2", bo co by było,

nawias
3
nawias
nawias
3
nawias

gdybyśmy mieli
?

5 lis 14:49
Klain: Chciałbym podziękować za pomoc
5 lis 15:34
Mila: b) B− dokładnie dwa przedziały będą puste
nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

− wybór 2 przedziałów,które będą puste

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

*

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

[

+
] wybór dwójki pasażerów umieszczonych (2x2)w dwóch
 2!  
przedziałach lub trójki pasażerów umieszczonych w jednym wagonie 6! − liczba rozmieszczeń 6 "elementów " w 6 przedziałach

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

*

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

|B|=
*[

+
]*6!
  2!  
5 lis 22:29
Mila: II sposób

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

b)
* liczba suriekcji (f: {x1,x2,...x8}→{y1,y2,...y6} )

5 lis 22:39
Mila: Klain Liczby Stirlinga drugiego rodzaju dotyczą rozmieszczenia obiektów ( tu osób) rozróżnialnych w kategoriach nierozróżnialnych, więc Twój wynik należy pomnożyć przez 6! .
5 lis 22:46