Bez wartości bezwzględnej zapisz
tomasz: | | x(x−1) | |
I |
| i − mam poroblem z tym przykładem , wie ktoś ? |
| | x−2 | |
4 lis 22:03
iteRacj@:
trzeba zapisać z klamrą
| x(x−1) | |
| gdy x∊<0,1>∪(2,∞) |
| x−2 | |
| x(x−1) | |
| gdy x∊(−∞,0)∪(1,2) |
| 2−x | |
4 lis 22:46
tomasz: Ale jak to zrobiłes ?
5 lis 10:21
PW:
| | ⎧ | a gdy a≥0 | |
| |a| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −a gdy a<0 | |
5 lis 10:41
tomasz: Czyli tylko sie mianownik zmienia ? Góry sie nie rusza ,ze dla wiekszej lub mniejeszej od zera
?
5 lis 12:45
Jerzy:
Nie ma to znaczenia , co się rusza, a co nie rusza.
| | −x(x−1) | |
Równie dobrze w drugim przypadku można zapisac: |
| |
| | x − 2 | |
Istotą jest to, kiedy liczba pod wartością bezwzględną jest nieujemna, a kiedyujemna
i od tego zależy jej zapis.
5 lis 12:55
tomasz: Dziękuje Jerzy
5 lis 14:18
iteRacj@:

w odp. na pytanie z 10:21
rozwiązywałam tak
1. wyznaczenie dziedziny D
f = R\{2}
| | x(x−1) | |
2. ustalenie przedziałów, w których funkcja |
| przyjmuje wartości nieujemne |
| | x−2 | |
<0,1>∪(2,
∞) (rysunek)
3. oraz przedziałów, w których funkcja przyjmuje wartości ujemne (−
∞,0)∪(1,2)
4. zgodnie z definicją podaną przez
PW
| | x(x−1) | |
zapisanie wartości funkcji |
| dla x ∊ <0,1>∪(2,∞) |
| | x−2 | |
| | x(x−1) | |
i − |
| dla x∊(−∞,0)∪(1,2) |
| | x−2 | |
| | x(x−1) | | −x(x−1) | | x(1−x) | | x(x−1) | |
5. ponieważ − |
| = |
| = |
| = |
| wybieram jeden |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | 2−x | |
ze sposobów zapisu, akurat ten ostatni
5 lis 18:03