matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna
xyz:
Robiłem to sposobem w którym zamieniałem miejscami y i x i potem obliczyłem y ale wyszło mi tylko w podpunkcie a) i d) Jak zrobić resztę?
https://imgur.com/a/jAa4s
a tu odpowiedzi:
https://imgur.com/a/WeCHL
4 lis 21:42
5-latek:
b) dla 3x−2≠0
2x+3
y=
3x−2
(3x−2)y= 2x+3 3xy−2y= 2x+3 3xy−2x= 3+2y x(3y−2)= 3+2y
3+2y
x=
3y−2
3+2y
f
−1
=
3y−2
po zamianie zmiennych masz ta sama fuunkcje
5 lis 09:26
5-latek:
e)
2
y=1−(
)
x
3
2
(
)
x
= 1−y
3
2
log
2/3
(
)
x
= log
2/3
(1−y)
3
x= log
2/3
(1−y) po zamianie zmiennych masz f
−1
= log
2/3
(1−x)
5 lis 09:41