Liczby zespolone
Mleko: Cześć.
B = {z ∈C: Re(z−i)2 ≤ 0}
Mam wyznaczyć na płaszczyznie zespolonej.
Wychodzi mi x2 − y2 + 2y − 1≤0
Jak powyzsze rownanie przestawić jako równanie okregu?
4 lis 20:27
Mleko: b
4 lis 21:04
PW: A dlaczego uważasz, że to musi być okrąg?
x2 − (y−1)2 ≤ 0
i różnica kwadratów.
4 lis 21:06
Mleko: Dziękuje!
4 lis 21:22
Mila:

Re (z−i)
2:
z=x+iy, x−y∊R
(x+iy−i)
2=[x+i(y−1)]
2=x
2+2x(y−1)*i−(y−1)
2
Re(z−i)
2=x
2−(y−1)
2
x
2−(y−1)
2≤0⇔
I sposób
x
2≤(y−1)
2
|y−1|≥|x|⇔
y−1≥|x|⇔
y≥|x|+1 punkty powyżej wykresu i na wykresie
lub
y−1≤−|x|⇔
y≤−|x|+1 punkty poniżej wykresu i na wykresie
II sposób
(x−y+1)*(x+y−1)≤0
x−y+1≥0 i x+y−1≤0 lub (x−y+1)≤0 i (x+y−1)≥0
y≤x+1 i y≤−x+1 punkty poniżej prostych− część wspólna
lub
y≥x+1 i y≥−x+1 punkty powyżej prostych− część wspólna
4 lis 21:35
Mleko: Dzieki Mila!
4 lis 21:49
Mila:
4 lis 21:57
5-latek: Zasadnicze pytanie
Dlaczego chciales to przedstawic jako rownanie okregu skoro wiesz ze roznanie okregu jest
takie
x2+y2+Ax+By+C=0 ?
Skoro ≤0 to kolo ale tez nie bo masz x2−y2
4 lis 22:00