sd
bc: Majac 1 zł, 2 zł, 5 zł powiedz, na ile sposobów(roznych) można
wypłacić 10 zł
jak to obliczyć? bo nie wiem co tutaj zastosowac
4 lis 20:27
Janek191:
Ani raz.
1 + 2 + 5 < 10
4 lis 20:37
Janek191:
Powinno być:
Mają złotówki, dwuzłotówki i pięciozłotówki ...
4 lis 20:38
Janek191:
Mając ...
4 lis 20:39
bc: jaki ani raz? 5 + 5 || 5+2+2 ... mając takie monety
4 lis 20:41
Mila:
Napisz treść precyzyjnie.
Jeżeli masz jedną złotówkę, jedną dwuzłotówkę jedną pięciozłotówkę to nie da się.
4 lis 20:46
bc: nieskończoność
4 lis 20:48
PW: WSKAZÓWKA.
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 10,
to jest jeden ze sposobów; by pokazać następne stosuj nawiasy.
4 lis 20:55
bc: ale nie chodzi o wypisanie tego, ale o jakiś algorytm
4 lis 21:07
PW: bc, ale ja nie rozwiązuję, jedynie udzielam wskazówki.
4 lis 21:09
bc: no ale jaka to wskazowka, prosze w wersji dla opornych
4 lis 21:15
4 lis 21:42
bc: ale to mi się nie przyda, dobra dzięki
4 lis 21:47
Mila:
Skąd masz to zadanie?
4 lis 21:58
3Silnia&6: Musimy w liczbach całkowitych x,y,z rozwiazac rownanie x+2y+5z = 10
Najprosciej bedzie sprowadzadzic rownanie do dwoch zmiennych podstawiac za "z" mozliwe
wartosci, pozniej sprawdzimy ile mozliwch y spelnia rownanie,a x przyjmiemy tye ile bedzie
brakowac
Lub mozna wypisac wszystkie mozliwosci.
1) z=2
x+2y+5z = 10 ⇔ x + 2y = 0 → 1 rozwiazanie (x,y,z) = (0,0,2)
2) z = 1
x+2y+5z = 10 ⇔ x+2y = 5 → 3 rozwiazania (y=0,1,2)
3) z=0
x+2y=10 → 6 rozwian (y=0,1,2,3,4,5)
Odp. 1+3+6 = 10 sposobow
5 lis 02:19