ile jest
qwerty: ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych o sumie cyfr równej 3?
Jak to zrobić inaczej niż wypisywanie wszystkich możliwości?
4 lis 20:07
Janek191:
3000 jedna liczba
2100 sześć liczb zapisanych tymi cyframi
1110 trzy liczby zapisane tymi cyframi
4 lis 20:32
Mila:
Można zastosować kombinacje z powtórzeniami
x
1+x
2+x
3+x
4=3
Na pierwszej pozycji : x
1≥1
(x
1+1)+x
2+x
3+x
4=3⇔
x
1+x
2+x
3+x
4=2
n=3
k=4
| |
− liczba rozwiązań powyższego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych |
| |
4 lis 20:42