Zastsowania
Zupa: Liny wiszącego mostu mają kształt paraboli. Wieże podtrzymujące liny mają wysokość 80 m i są
odległe od siebie o 600 m oraz w środkowrj części stykają się z powierzchnią mostu. Jaką
długość ma pionowy wieszak d podtrzymujący most w odległości 150 m od środka mostu. Odp. To 20
m. Mi za kazdym razem wychodzi 40 metrow (policzylam f (x) z wierzcholkiem (0,0 ) dla danych z
zadania zeby wyznaczyc wspolczynnik a i następnie ppdstawilam do otrzymanego wzoru argument
150. Wychodzi mi caly czas 40.. co robie zle?
4 lis 19:56
Zupa: Wazne zeby zadanie rozwiazac z wlasnosci funkcji kwadroawej a nie z talesa
4 lis 19:59
'Leszek: Narysuj uklad wspolrzednych X,Y , os X pozioma , os Y pionowa do gory ,
punkt 0,0, u podstawy jednej z wiezy , wowczas rownanie paraboli :
y = a(x−p)2 + q ⇔y= a(x−300)2 ⇔ y= (8/9000)*(x−300)2
i podstaw x= 150⇒ y = 20 m
5 lis 09:38