Typ na
5-latek:

Mam kilka zagwozdek z funkcji typu (na)
ma 12 funkcji do okreslenia czy sa (na)
Tych ktorych nie rozumien podam po kolei
f(x)= x
2+x+1 f : R→R
+
Dlaczego ona jest nie na skoro dla kazdego x
sa z dziedziny wartosc funkcji jest dodatnia ?
Taki sam problem z f(x)= e
x f : R→R
+
4 lis 19:35
Janek191:
Bo ZW ⊂ ℛ+
4 lis 19:40
5-latek: Dobry wieczor
Janek191 
Mozesz inaczej wytlumaczyc bo nie rozumiem .
4 lis 19:43
Janek191:
Aby była "na" , to musiało by być ZW = ℛ+
Ta funkcja jest "w " ℛ+
4 lis 19:45
5-latek: Bo mam np taka funkcje
| | x2 | |
f(x)= |
| f : R→<0,1> |
| | 1+x2 | |
ta nie bedzie na bo nie osiaga wartosci 1 dla zadnego x
sa
Mozna tamta wytlumaczyc jakos w ten sposob ? Wtedy pewnie zrozumie
4 lis 19:46
Janek191:
" na" tzn. na cały ℛ+
4 lis 19:46
5-latek: czyli (0,∞) ?
no to ex ma taki zbior wartosci
4 lis 19:50
5-latek: Ok czyli f(x)= x2+x+1 Zw= <0,75,∞) czyli nie caly zbior R+ (to rozumiem
A co z y=ex? (to wykladnicza i ZW= (0,∞) czyli caly R+
4 lis 19:58
Janek191:
f(x) = ex jest ℛ "na" ℛ+
4 lis 20:03
5-latek: czyli blad w ksiazce (a miala byc porawiona .
Jeszce w sunie 3 funkcje
f(x)= {ex x≤0
{x4+2 x>2 f: R−(0,2> →R+
czy narysowac wykres ? Ma byc nie na
4 lis 20:08
Janek191:
Czy dobrze przepisałeś ?
4 lis 20:16
Janek191:
Z wykresu widać, że nie jest "na".
4 lis 20:18
5-latek: Tutaj nie bedzie zbiorem wartosci tej funkcji R+ bo e0 =1 a x=0 jest wyrzucone z
dziedziny tej funkcji wiec y−1 odpada z ezbioru wartosci tej funkcji
Dobrze ?
4 lis 20:19
5-latek:
4 lis 20:53
Jerzy:
Jeżeli: f : R →R , to funkcja y = x2 jest "w"
Jeżeli: f: R → [0;+∞) , to funkcja y = x2 jest "na"
4 lis 21:27
5-latek:

To rozumiem
Teraz mam taka funkcje
f(x)= −|−x|+1 f : R→(−
∞,−1>
Funkcje f(x) moge zapisac f(x)= −|x|+1
czyli nie cale odwzorowanie miewsci sie w zbiorze wartosci funkcji f(x) czyli funkcja nie jest
na ,
Dobrze to jest ?
4 lis 21:33
Jerzy:
Jest "na" , bo przeksztalca R→ (−∞;1]
4 lis 21:37
5-latek: Jerzy ma byc (−∞ −1>
4 lis 21:38
5-latek:

f(x)= |xin(x)|+1 f:R→(−0,5
∞)
Ta funkcja nie jest na
Bylaby na gdyby bylo odwzorowanie <1,2>
4 lis 21:44
5-latek: Ostatnia funkcja
f(x)= √sin2x−1 f : Df →{0}
ta funkcja jest na
4 lis 22:07
5-latek:
4 lis 22:59
iteRacj@: ostatnia funkcja jest "na"
ale ciekawa jestem dlaczego napisałeś
f(x)= −|−x|+1 f : R→(−∞,−1>
4 lis 23:24
5-latek: Dobry wieczor

taka zapisana jest funkcja w ksiazce
4 lis 23:26
iteRacj@: tak jak Jerzy napisał, zbiór wartości funkcji to R→ (−
∞;1>. Nie rozumiem skąd −1, może ktoś to
wytłumaczy
4 lis 23:31
5-latek: Wiec tak jak napisalem nie bedzie na
W odpowiedzi mam tez ze nie jest na
Tylko czy moje wytlumaczenie jest dobre ?
4 lis 23:33
iteRacj@: nie wiem, dziś już nic nie wymyślę
4 lis 23:39
5-latek: Dobrze
4 lis 23:41
jc: Dobry wieczór 5−latku.
Chodzi o ten przykład f : R→(−∞,−1>, f(x)= −|x|+1 ?
Pominąłem minus przy x, bo nie ma znaczenia.
To jest niepoprawnie określona funkcja, bo f(0)=1, a liczba 1 nie należy do zbioru (−∞,−1).
4 lis 23:47
5-latek: Dobry wieczor
jc 
czyli tak jak myslalem .
4 lis 23:51
jc: To w ogóle nie jest funkcja.
4 lis 23:53
jc: Tak przy okazji, czy w książce, z której bierzesz zadania, powiedzieli, co to jest funkcja?
4 lis 23:55
5-latek: Tak ja zapisal Pan dr z SGH a moze teraz juz profesor bo ksiazka z 2001r
4 lis 23:57
5-latek: Tak jest napisane
5 lis 00:01
5-latek: jest tak
Niech X ,Y beda dowolnymi zbiorami
Definicja
Mowimy z e na zbiorze X zostala okreslona funkcja f o wartosciach w zbiorze Y (zapisujemy
symbolicznie f:X→Y)
jesli dla kazdego elementu x∊X zostal przyporzadkowany w sposob jednoznaczny pewen element
y∊Y
Elelemnt y∊Y przyporzadkowany elementowi x∊X oznaczamy y=f(x)
Podkreslny jeszcze raz ze zapis f : X→Y oznacza : f odwzorowuje (przeksztalca ) zbior X w
zbior Y
Zamiast okreslenia funkcja czesto uzywamy zamiennie okreslenia odwzorowanie .
Tyle jest napisane
5 lis 00:10
jc: W niektórych podręcznikach piszą, że funkcja to podzbiór f ∊ XxY taki,
że dla każdego x∊ X, znajdziemy dokładnie jedno y∊Y takie, że para (x,y) ∊ f.
Zamiast (x,y) ∊ f, piszemy y=f(x).
To jest to samo tylko inaczej powiedziane. Powyższa definicja utożsamia funkcję
z wykresem.
5 lis 00:20