granice, indukcja
ania767: Udowodnić stosując zasadę indukcji matematycznej :
a.)dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi 2n>n2
b.)dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi
122 + 122 + 132+...+1n2≤2−1n
Obliczyć granicę:
un=n(ln(n+1)−ln n)
un=[ln(1+3n)]/1n
Te zadania sprawiają i duży kłopot. Próbowałam robić je na różne sposoby, ale nie działają.
Proszę pomóżcie.
4 lis 19:32
ania767: Tam powinno być 1/12 + 1/22 + 1/32+...+ 1/n2≤2−1n
4 lis 19:34
Janek191:
a) Nie jest prawdą, bo dla n = 2 jest 22 = 22.
4 lis 19:52
Janek191:
| | n+1 | | 1 | |
un = n * ln |
| = ln ( 1 + |
| )n |
| | n | | n | |
więc
lim u
n = ln e = 1
n→
∞
4 lis 19:55
Janek191:
| | 3 | | 3 | |
un =n* [ ln (1 + |
| )] = ln ( 1 + |
| )n |
| | n | | n | |
więc
lim u
n = ln e
3 = 3 ln e = 3*1 = 3
n→
∞
4 lis 19:59
ania767: Okej, dziękuję. Drugi przykład z granicą zrobiłam analogicznie. Tylko dalej zastanawia
mnie ten drugi dowód...
4 lis 20:40
PW: Sprawdzać tezę dla kolejnych n aż uzyskasz zdanie prawdziwe i próbuj udowodnić od tego miejsca.
4 lis 21:00
Adamm: 1/12+1/22+1/32+...+1/n2<π2/6<1,7<2−1/n
dla n≥4
4 lis 21:36