Mateusz: Mamy dany środek okręgu czyli mozemy zapisac jego równanie w postaci kanonicznej
(x−1)
2 + (y−1)
2 = r
2 => pasuje nam teraz wyznaczyć promien tego okręgu tak abysmy mogli
policzyc pole trójkąta zróbmy podstawienie wiemy ze punkt A(2,2) nalezy do okręgu gdzie
A(
x,
y) podstawiamy do równania okręgu
(
2−1)
2 +(
2−1)
2 = r
2
1+1 = r
2
2 = r
2 /
√
r =
√2 lub r = −
√2=> odrzucamy bo to ma byc długość promienia
r =
√2
| | 2 | |
skoro trójkąt wpisany w okrąg to r = |
| h h−wysokosc trójkąta równobocznego wpisanego w |
| | 3 | |
okrąg stąd wiemy (rozwiązując odpowiednie równanie), ze a (bok trójkąta) ma długosc
√6
| | a2√3 | | 3√3 | |
teraz podstawiamy do wzoru na pole P = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |