Wykaż, że
xyz: Potrzebuje pomocy przy kilku zadaniach

1.
Wykaż, że wyrażenie n
2k
2 − nk
2 + kn
2 − kn jest podzielne przez 4, jeśli n∊C i k∊C.
2.
Wykaż, że dla n∊N wyrażenie n
5 − 5n
4 + 5n
3 +5n
2 −6n jest wielokrotnością 5!.
3.
Wykaż. że liczba 7
30 − 8*7
20 + 15*7
10 jest podzielna przez 56.
I ostanie

4.
Wykaż, że dla n∊N liczba 81
n − 1 jest wielokrotnością liczby 16.
4 lis 17:19
PW: Cała praca domowa na sobotni wieczór?
Zadanie 4.
81n − 1 = (81−1)(81n−1+81n−2+...+1),
co kończy dowód (pierwszy czynnik jest podzielny przez 16).
4 lis 17:41
Blee:
1)
... = nk(nk − k + n − 1) = nk*(k+1)*(n−1)
O ile oczywiscie samo wyrazenie nie bedzie rowne 0 to
a) niech n i k beda parzyste ... wtedy nk podzielne przez 4
b) niech n parzyste i k nieparzyste ... wtedy nk podzielne przez 2 oraz k+1 podzielne.przez 2
c) niech n nieparzyste i k parzyste ... analogicznie
d niech n i k nieparzyste ... wtedy (n−1) i (k+1) sa podzielne przez 2
4 lis 17:44
Blee:
3)
Zauwaz ze 56 = 7*8
Od razu widac ze to wyrazenie jest podzielne przez 7, teraz wystarczy pokazac ze
bedzie.podzielne przez 8
4 lis 17:45
3Silnia&6: 2) rozloz na czynniki, chyba wyjdzie (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1) − iloczyn 5 kolejnych cyfr jest
wielokrotnoscia 5!
3) 730 − 8*720 + 15*710 = 730 − (7+1)*720 + (2*7+1)*710 = 730 − 721 − 7020 + 2*711 +
710
7 ≡−1 (mod 8)
4 lis 17:51
Eta:
1/ (n−1)*n*k(k+1)
iloczyn (n−1)*n −−podzielny przez 2 (iloczyn dwu kolejnych liczb całkowitych jest podzielny
przez 2
iloczyn k(k+1) −−− podzielny przez 2
4 lis 17:52
Adamm: 730−8*720+15*710=710(720−8*710+15)=710(710−3)(710−5)
(710−3)(710−5) − dwie kolejne liczby naturalne parzyste
czyli 8|(710−3)(710−5)
4 lis 19:14