granice
kkk: Oblicz grnaice funkcji
lim
x→∞ x−3
____
x
całosc w nawiasie podniesione do potęgi 4x+8
4 lis 16:52
kkk: proszę o pomoc, na lekcji rozwiązaliśmy tylko jeden przykład z tego typu zadan i do konca nie
jestem pewien czy dobrze to rozumiem
4 lis 17:01
Jerzy:
| | −3 | | 4x + 8 | | 4x +8 | |
= limx→∞[(1 + |
| )x]k , gdzie: k= |
| i limx→∞ |
| = 4 |
| | x | | x | | x | |
= lim
x→∞(e
−2)
4 = e
−8
4 lis 17:07
Jerzy:
Upss ... = limx→∞(e−3)4 = e−12
4 lis 17:08
Janek191:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
f(x) = ( 1 − |
| ) 4 x + 8 = ( 1 − |
| )8*[(1 − |
| )x]4 |
| | x | | x | | x | |
więc
lim f(x) = 1* [ e
−3]
8 = e
−24
x→
∞
x→
∞
4 lis 17:10
Janek191:
Oczywiście cyfrówka

e
−12
4 lis 17:11
Jerzy:
Trochę chyba
Janku za mały wykladnik
4 lis 17:14
kkk: skąd się wzięło −3 przy e? Mógłby ktoś wytłumaczyć, bardziej rozpisać właśnie skąd te −3?
Bardzo dziekuje
4 lis 17:17
Jerzy:
Zapamiętaj tą granicę !
4 lis 17:19
4 lis 17:20
kkk: Dziękuję za tą pomocna granice, teraz się zastanawiam skąd w przykladzie ktory zroblilsmy w
szkole jest inaczej:
lim x→∞ (2x+5/2x) do potęgi 4x = [(1+5/2x)do potegi 2x/5] do potęgi 10=e 10
4 lis 17:46