granica funkcji
123: Oblicz granicę funkcji
lim
x→∞ 5x+2
_____
5x
Całość w nawiasie i do potęgi 10x+4
Doszłam do postaci 1+3/−x do potęgi −x/3 i nie wiem jak dalej to rozwiązac
4 lis 16:40
Jerzy:
| | 2 | | 10x + 4 | |
= limx→∞[(1 + |
| )5x]k , gdzie k = |
| , |
| | 5x | | 5x | |
a teraz potrafisz ?
4 lis 16:43
kkk: Trzeba pomnożyć 5x przez 10x+4/5 ?
4 lis 16:54
kkk: Ale wtedy wyjdzie x do kwadratu
4 lis 16:55
kkk: dokladniej to 10x kwadrat+4x
A poza tym, czy tam nie powinno być do potęgi 5x/2?
Nie wiem czy dobrze to wszystkok rozumiem
4 lis 16:56
Jerzy:
czyli ... = (e
2)
2 = e
4
4 lis 17:11