Tranformata Fouriera
przetwarzacz sygnalow: Mam podany sygnał:
2cos(40t)+sin(50t)−sin(30t) z okresem równym pi/5
Czy aby obliczyć otrzymać widmo amplitudowe przez obliczenie tranformaty Fouriera podanego
sygnału mam obliczyć całkę:
całka z [2cos(40t)+sin(50t)−sin(30t)]*e
jwt po przedziale od 0 do pi/5?
Nie bardzo rozumiem o co biega w tej transformacie, a nie chcę zaczynać obliczać tej całki na
marne
4 lis 16:40
g: Widmo amplitudowe masz już gotowe:
| | 40 | |
f = |
| , amplituda = 2 |
| | 2π | |
| | 50 | |
f = |
| , amplituda = 1 |
| | 2π | |
| | 30 | |
f = |
| , amplituda = 1 |
| | 2π | |
4 lis 16:47
przetwarzacz sygnalow: Wow, mógłbyś powiedziec nieco wiecej jak to zrobiłeś?
4 lis 16:49
przetwarzacz sygnalow: Sama odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje, bo co mi po niej kiedy nie wiem jak do tego dojść
4 lis 17:17
g: Jednak nie tak. Skoro to jest sygnał okresowy to należy policzyć szereg Fouriera.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_Fouriera
Transformatę furiera liczymy po dt od −
∞ do +
∞ i można to robić jedynie gdy energia
sygnału jest skończona. Energia sygnału okresowego jest nieskończona.
4 lis 21:05
przetwarzacz sygnalow: Tak, teraz się zgodzę. Tylko jak się do tego zabrać? Przyjmijmy ze f(x) = x(t). Moj
x(t)=2cos(40t)+sin(50t)−sin(30t).
Teraz liczę a0, an i bn. No i tutaj boom!, jakbym nie liczył wszędzie wychodzi mi 0

Znajdzie się ktoś kto wie jak postawić pierwszy krok w tym zadaniu?
5 lis 11:35
g: Policz a4, b5 i b3.
5 lis 14:35
przetwarzacz sygnalow: Zacznę od podziękowania, że w ogóle zająłeś się tym zadaniem

Byłem u mojego prowadzącego, sytuacja trochę mi się rozjaśniła jednak wciąż jeszcze wiele
przede mną. Pewnie to dla Ciebie żadna niespodzianka, ale tak − idziemy w dobrym kierunku.
Teraz wiem jakich n się spodziewać. Tylko pozostaje dla mnie pytaniem jak wyznaczyć
częstotliwości na których znajdują się nasze składowe harmoniczne, ponieważ:
Liczę: a4 = 2*10/pi* całka z cos(40*t) * cos(40*t)dt po przedziale od 0 do pi/5. I owszem
wychodzi 1, ale na jakich f (a raczej w, bo pewnie w dziedzinie pulsacji będziemy to
rozpatrywać)
Robię to tak: cos(n*w*t) = cos(40t), gdzie n =4. Cos(4*w*t)=cos(4*10*t), więc w=10?
6 lis 14:44
przetwarzacz sygnalow: Na górze jest chyba źle, powinno być cos(n*f*t) i wtedy f=10. I a4 = 2, zapomnialem pomnożyć
przez tą 2 na początku.
Czy może raczej powinienem już w cos(40t) zamienić f na w wtedy: 40=4*w/2pi stąd w=20pi
Tylko wtedy wszystkie moje składowe będą na 10Hz lub/i 20pi
Wybacz, że tak mącę, ale chyba już sam się w tym pogubiłem
6 lis 14:51